1.Мусака с коприва
Може да ви се струва неапетитно, но копривата съдържа много полезни вещества за организма!Преди да се приготви, за да се направи годна за ядене, освен че трябва да се измие, трябва и да се извари за да се "убие" парещото действие на копривата!
След това вече е годна за приготвяне на ястие от нея!
Необходими продукти:
Коприва
3-4 яйца
прясно мляко 1 чаша
100 гр сирене(или повече
черен пипер
Копривата се смесва със сиренето и разбитите 2 яйца!слагат се в тенджера и отгоре се заливат с яйце разбито в мляко.След това се пече до готовност!
След това вече е годна за приготвяне на ястие от нея!
Необходими продукти:
Коприва
3-4 яйца
прясно мляко 1 чаша
100 гр сирене(или повече
черен пипер
Копривата се смесва със сиренето и разбитите 2 яйца!слагат се в тенджера и отгоре се заливат с яйце разбито в мляко.След това се пече до готовност!
2.Тиквички с ориз на фурна
Необходими продукти:
1 ч.ч ориз
1 тиквичка
домати от консерва
1 скилидка чесън
1 яйце
подправки
Начин на приготвяне:
Ориза се сварява и овкусява.Тиквичката се изчиства и се реже на кубета и заедно с нарязания чесън също се сваряват.Доматите от косерва се смесват с ориза, след това при тях се слагат и тиквичките.Отделно се разбива и едно яйце и се слага при ориза и тиквичките.Сместта се изсипва в тава.Отгоре пожелание може да се настърже и сирене.След това се слага във фурна и се пече до готовност.
ЗА ПО-ДОБЪР РЕЗУЛТАТ СЛЕД СЕРВИРАНЕ НА ЯСТИЕТО Е ДОБРЕ ДА СЕ ЗАЛЕЕ СЪС СОС ОТ ЧЕСЪН И КИСЕЛО МЛЯКО!!!
1 ч.ч ориз
1 тиквичка
домати от консерва
1 скилидка чесън
1 яйце
подправки
Начин на приготвяне:
Ориза се сварява и овкусява.Тиквичката се изчиства и се реже на кубета и заедно с нарязания чесън също се сваряват.Доматите от косерва се смесват с ориза, след това при тях се слагат и тиквичките.Отделно се разбива и едно яйце и се слага при ориза и тиквичките.Сместта се изсипва в тава.Отгоре пожелание може да се настърже и сирене.След това се слага във фурна и се пече до готовност.
ЗА ПО-ДОБЪР РЕЗУЛТАТ СЛЕД СЕРВИРАНЕ НА ЯСТИЕТО Е ДОБРЕ ДА СЕ ЗАЛЕЕ СЪС СОС ОТ ЧЕСЪН И КИСЕЛО МЛЯКО!!!
3.Пържен пипер с мляко
Необходими продукти:
пържен пииер
0,5 литра мляко
брашно
маслини
олио
червен пипер
сол
Начин на приготвяне:
Брашното се запържва в олиото,след което се слага и червения пипер.Сипва се млякото като се бърка докато се разтвори брашното.Нарязваме пипера на дребно и го слагаме в млякото.слагаме и изчистените маслини и подправките и оставяме яденето да ври 4-5 мин.
пържен пииер
0,5 литра мляко
брашно
маслини
олио
червен пипер
сол
Начин на приготвяне:
Брашното се запържва в олиото,след което се слага и червения пипер.Сипва се млякото като се бърка докато се разтвори брашното.Нарязваме пипера на дребно и го слагаме в млякото.слагаме и изчистените маслини и подправките и оставяме яденето да ври 4-5 мин.
4.Пролетен пастет
Необходими продукти:
зелен чесън
зелен лук
2 моркови
1-2 домата(доматено пюре)
сметана
сол
черен и червен пипер
Начин на приготвяне:
Лукът, чесънът и морковите се задушават до омекване, слагат се в съд за пасиране поливат се с 2 с.л. сметана, сол и пипера.Слага се и една лъжица доматено пюре и след това се пасира.
зелен чесън
зелен лук
2 моркови
1-2 домата(доматено пюре)
сметана
сол
черен и червен пипер
Начин на приготвяне:
Лукът, чесънът и морковите се задушават до омекване, слагат се в съд за пасиране поливат се с 2 с.л. сметана, сол и пипера.Слага се и една лъжица доматено пюре и след това се пасира.
5.Ориз с лапад(спанак)
Необходими продукти
1 ч.ч ориз
лапад(спанак)
1 морков
зелен лук и зелен чесън
Начин на приготвяне:
Ориза се сварява, отделно лапада се измива и се нарязва, лъукът и чесъна също.Слагат се в тенджера с малко вода ималко олио и се задушават.Изчистения морков се нарязва надребно и се слага при лапада и при лука.Когато омекне се изсипват при ориза.Слагат се и подправки.След това се слагат в тавичка и се запичат във фурната.
1 ч.ч ориз
лапад(спанак)
1 морков
зелен лук и зелен чесън
Начин на приготвяне:
Ориза се сварява, отделно лапада се измива и се нарязва, лъукът и чесъна също.Слагат се в тенджера с малко вода ималко олио и се задушават.Изчистения морков се нарязва надребно и се слага при лапада и при лука.Когато омекне се изсипват при ориза.Слагат се и подправки.След това се слагат в тавичка и се запичат във фурната.
6.Тиквички със сирене на фурна
Необходими продукти:
1-2 тиквички
сирене
2-3 яйца
кисело мляко
сол
Начин на приготвяне:
Тиквичките се изчистват и се режат на кръгчета, леко се запържват и се нареждат в тавичка- един ред тиквички, отгоре се посипва с натрошено сирене и отгоре се слага още ред тиквички.Това се повтаря докато тиквичките свършат.Отделно се разбиват яйцата в купа, слага се киселото мляко и нарязан копър.Заливат се тиквичките и се слагат във фурната да се пекат.Сервират се охладени със чесън!
1-2 тиквички
сирене
2-3 яйца
кисело мляко
сол
Начин на приготвяне:
Тиквичките се изчистват и се режат на кръгчета, леко се запържват и се нареждат в тавичка- един ред тиквички, отгоре се посипва с натрошено сирене и отгоре се слага още ред тиквички.Това се повтаря докато тиквичките свършат.Отделно се разбиват яйцата в купа, слага се киселото мляко и нарязан копър.Заливат се тиквичките и се слагат във фурната да се пекат.Сервират се охладени със чесън!