ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Киселец – истинско съкровище от витамини и минерали

Зеленото здраве на България – съкровищница от витамини и минерали

Според някои фолклорни разкази киселецът бил любимата хра­на на кукувицата, която с него на про­лет си прочиствала гласа. Изглежда хората са приписали на птицата някои свои навици, защото киселецът често играе специ­ална роля в периода на очисти­телния пролетен пост.

Този листен зеленчук е бил добре познат още от античността. При­съствал е на трапезата на фараоните, Теофраст и Плиний Стари го споме­нават в своите съчинения, а Верги­лий го посочва сред задължителни­те зеленчуци, които всеки селянин трябва да отглежда. Според Хораций киселецът, полят с бяло вино от ос­тров Кос, бил отлично слабително средство.

киселец
Полезният киселец

У нас този листен зеленчук вина­ги се е смятал за обикновена, даже бедняшка храна. Най-често от него се правят супа или баница. На Запад киселецът е бил част от дворцовата кухня, а и до днес от него се пригот­вят изискани сосове за месо и риба. Той доставя само 24 ккал на 100 г, а съдържанието му на фибри е високо – 3 г/100 г.

Пресният киселец съдържа мно­го вода, белтъчини, въглехидрати, хранителни влакна, калий, натрий, калций, магнезий, фосфор, желязо, витамини и минерални соли.

C високото съдържание на вита­мин С се обяснява тонизиращото въздействие на киселеца върху орга­низма – 100 г доставят 125 мг, тоест 75% от дневните нужди на човека.

Киселецът съдържа и голямо ко­личество витамин Е, който играе главна роля в борбата с преждевре­менното застаряване. Растението е шампион по съдържанието си на каротин (провитамин А), известен с антиоксидантното си действие и като важно средство в превенцията на сърдечно-съдовите и някои рако­ви заболявания. Само 100 г киселец задоволяват дневните нужди на ор­ганизма от каротин.

Оксаловата киселина, която при­дава специфичния вкус на киселеца, го прави неподходяща храна за хора с ревматоидни оплаквания, камъ­ни в бъбреците и пикочния мехур. Освен това растението не се препо­ръчва при възпаление на червата и туберкулоза.

В народната медицина отварата от листата от киселец се приема при разстройство на стомаха и като жлъчогонно средство при жълтени­ца и други заболявания на черния дроб. Освен това той има антискорбутно действие.

Отварата се приготвя по следния начин: 1 с.л. лъжица от растението се вари в 0,5 л вода в продължение на 2 минути. Пие се по 1 винена чаша преди ядене 4 пъти дневно.

Компресът от киселец действа заздравяващо при рани. Сокът му е чудесен лосион за мазна кожа на лицето и при „уморена“ коса.

Когато купувате киселец, гледайте листенцата да са яркозелени и блестя­щи. Отстранете тези от тях, които са пожълтели и омекнали. Обемът му на­малява доста при готвене, затова пред­виждайте по 350 г на човек. Внимател­но го измивайте, след като премахнете дръжките.

Салатата от киселец става най- вкусна, ако използвате само нежните, малки листенца. Киселият вкус ще се омекоти, като добавите малко мед към подправките.

Снимка: https://gotvach.bg/

Витамин C + Цинк
Витамин C + Цинк за цели 3 месеца

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *