ПРАЗНИЦИ

НАЧАЛО, Васильовден, Йордановден, Ивановден, Трифон зарезан, Баба Марта, Освобождението на България, Ден на жената, Лазаровден, Цветница, Великден, Гергьовден, Ден на славянската писменост, Ден на детето, Петровден, Голяма Богородица, Вяра Надежда Любов и майка им София, Кръстовден, Свети Мина, Никулден, Студентски празник, Коледа, Нова година,

    Днес е Великден

Великден (Възкресение Христово, Пасха) е денят, в който християните празнуват възкресението на Иисус Христос. Страстната седмица е от понеделник до неделя след първото пролетно пълнолуние и Великден е в неделния ден на Страстната седмица. На Възкресение Христово (Великден) се чества възкръсването на Исус Христос на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан.

Имен ден празнуват: Велико, Величка, Велика, Велислав, Велислава

Най-големият от църковните празници е Великден, или Възкресение Христово. На този ден се отбелязва възкресението на Исус Христос, който със смъртта си изкупил греховете на човечеството, а с възкресението си дал надежда за живот след смъртта.

По време на Страстната седмица църквата извършва няколко служби, на които е желателно да се ходи. Тя е последна от Великденския пост, който продължава осем седмици. В този пост са забранени храните от животински произход и риба, веселие и други развлечения. Той е най-строгия пост. В края на Страстната седмица не се яде нищо, може само да се пие вода. Това трае последните три дни преди Възкресението. Бременни жени, малки деца, болни и възрастни хора могат да постят само с разрешение на свещенник! Той определя колко дни могат да постят те и какво да се яде. Причастие се взема на църковната служба вечерта преди възкресението. На "разпети петък" не се върши никаква домакинска работа. В събота, два часа преди полунощ, започва църковната служба. На нея ходят всички, като носят със себе си по едно боядисано яйце и козунак. Свещичката с огъня от Ерусалим се носи мълчешком в вкъщи. Неделята, понеделникът и вторникът са посветени на празнично веселие. Всички се поздравяват с -Христос возкресе! Отговаря се -Во истина воскресе!

ВЕЛИКДЕНСКИ ЯЙЦА

В четвъртък преди Великден се боядисват яйца. Има различни легенди за възникването на тази традиция. Като една от тях е, че когато разпънали Исус Христос на кръста, една кокошка дошла и снесла под него яйце. Стичайки се върху яйцето, кръвта му го обагрила в червено. Затова и първото яйце се боядисва в червено, натърква се по бузите, чертае се кръст по челата на децата за здраве и се заравя в нивата за плодородие. Останалите яйца се боядисват в различни цветове и може да се изрисуват. Синият цвят символизира непорочността, виолетовият – кръста, зеленият – Христовите ученици, а жълтият – Бог.

ВЕЛИКДЕНСКИ ХЛЯБОВЕ

Обредните хлябове са неотменна част от традициите на Великден. Обикновено се правят в кръгла форма и се украсяват с плетеници, като в средата им се слага червено яйце. По традиция се замесват в четвъртъка преди Великден. Хлябът не се реже, а се разчупва.

ВЕЛИКДЕНСКИ КОЗУНАК

Необходими продукти - 1 кг брашно, 40 г мая, 8 бр. яйца, 300 мл прясно мляко, 300 г захар, щипка сол, 150-200 г масло, настъргана кора на 1 лимон, 2 ванилий, 1/3 ч.ч. стафидиу 1 бр. жълтък, 50 г бадеми или орехи, захар за поръсване.

Начин на приготвяне - Млякото се загрява и с 2-3 с.л. от него се разбъркват маята, 2-3 с.л. брашно и 1 с.л. захар. Сместа се покрива с кърпа и се оставя да шупне. Брашното се пресява два пъти в предварително затоплен съд. След това се слага в голяма купа, в средата се прави кладенче и се прибавят шупналата мая, разбитите яйца, останалото прясно мляко, захарта, лимоновата кора, ванилията, сол и 100 г разтопено масло. Омесва се гладко тесто, като при месенето ръцете се потапят постоянно в мазнина. Когато в тестото се получават мехурчета, се оставя в намазана с масло купа, покрива се с кърпа и се слага на топло (28-30 С) за около 2 часа, докато увеличи двойно обема си. След това тестото отново се омесва, като се добавя и останалата част от маслото и отново се оставя да втаса при същите условия за още 2 часа. От тестото се оформя козунака - с 2, 3 или 4 рула, които се оплитат. По време на оформянето се добавят стафидите и отново се оставя да втаса на топло за 30-60 минути. Накрая се намазва с разбития жълтък и се поръсва с ядки и захар. Пече се в обилно намазана с мазнина тава в продължение на 30-40 минути при температура 175-180 С.

Христос возкресе! На именниците честито!

Copyright © Любомир Лаков   liubo_lakov@abv.bg  2012.   Всички права запазени.