Пролетта е сезонът, в който палтата отстъпват пред леките жилетки, въздухът става прозрачен, а на вас ви се приисква нещо ново.

Понякога за да усетите промяната е достатъчно просто да се отървете от старите си вещи.

Пролетното почистване е един от основните признаци на настъпването на новия сезон! Но преди да изхвърлите нещо, помислете с какво ще го смените. На мястото на огромния диван, на който сте спали още като ученичка, можете да сложите един-два удобни фотьойла, които няма да заемат толкова пространство в стаята.

Вместо старата етажерка за книги, която заема половината стая, можете да окачите по стените рафтове. Сменете плътните кувертюри и килими с тънки плетени покривала. Трябват ви само няколко нюанса, за да пуснете пролетта в дома си. Разбира се не забравяйте да махнете и коледната украса.

Вълшебните цветове на пролетта



Пролетта сама по себе си е празник. Затова не посветите на палавото пролетно настроение цяла… стена от апартамента си? Поканете си гости и си направете весел купон, на който заедно с помощта на четки и бои да превърнете една обикновена скучна стена в произведение на изкуството!

Ако нямате време и желание за творчество, по магазините можете да намерите весели и дори разширяващи визуално пространството фототапети и пана, които ще поканят пролетта в дома ви.

Пролет на стената



Много от нас не използват пълноценно възможностите на фотографията за украсяване на интериора. Ограничаваме се с весела семейна снимка в рамка, поставена на нощното шкафче.

Поканете пролетта в дома си с направен от вас весел колаж от смешни, нелепи и активни снимки на ваши близки и приятели. Покрийте цялата стена с тях! Рамките могат да бъдат големи или малки, правоъгълни или овални, метални или дървени. Нещо повече – можете да ги нарисувате сами върху тапетите или пък да направите интересни рамки паспарту.

Най-важното е да не нарушавате общата композиция. А понякога дори и това не е важно, стига от стената да ви гледа усмихнатото лице на ваш приятел, ближещ сладолед или пък на някоя ваша приятелка, хваната от обектива по време на еленски скок.

Цветята на пролетта в дома ви



Първата асоциация на тема пролет, която хрумва на всички, са цветята. Украсете жилището си с букети живи цветя. На трапезната маса сложете малки бутониери. Купете си стайни растения с красиви саксии. Понякога само едно красиво лале на холната масичка е достатъчно, за да усетите полъха на пролетта в дома си!

Светлината на пролетта в дома ви



Ако навън свети ослепително слънце, на вас разбира се няма да ви се стои на закрито в тъмна стая. Затова пуснете пролетта в дома си заедно със светлината! Сменете плътните завеси с леки и въздушни пердета в светли цветове. Можете да добавите и леки орнаменти във вид на цветя. Добре ще е при това покривалата на леглата и фотьойлите, покривките и възглавничките по столовете да са в същия цвят като пердетата. Ако прозорецът ви е обърнат в не твърде слънчева посока, можете дори да се отървете напълно от пердетата и да оставите само красива завеса от тюл. При това обаче стъклата трябва да блестят от чистота!

Работилница у дома



Ако не искате да изхвърляте старите си вещи, защо тогава просто… не ги промените? Изрисувайте с цветя старата си едноцветна ваза, подредете си кошничка с цветя, ушийте сами шарена покривка за холната масичка, направете нов абажур за лампата си или пък си направете японска градина на перваза на прозореца. Тогава пролетта със сигурност ще дойде и във вашия дом!