Не се вталявайте в стандартите на другите хора относно това кое е чисто, колко трябва да се чисти и как се прави пролетно почистване.

Решете какво означава “чисто” за вас и поддържайте дома си според това определение. Важно обаче е да използвате времето си ефективно.

Но като хора вярващи в източната философия за важността на енергията, протичаща в тялото, дома, природата и вселената, ще ви дадем няколко съвета за пролетно нареждане на дома според Фън Шуй.

Според китайското учение не трябва да има остри ръбове по стените на дома, както и предмети с ъгловати форми. Таванските помещения, скосените тавани и къщите с декоративни греди също вредят на енергията. В такива случаи е по-добре да сложите окачени тавани, за да останат кривините и ъглите скрити. Ако нямате такава възможност, сложете балдахин на леглото.

Редът е много важен за доброто движение на енергията в къщата. Не се притеснявайте да изхвърляте всичко излишно.

За да отговаря холът ви на препоръките на учението, той трябва да е много светъл и да има хубава гледка от прозореца, разбира се доколкото позволява местоположението на къщата или апартамента.

Диванът и фотьойлите трябва да са подредени около ниска масичка, за да може енергията да се движи свободно. Картините и малките предмети за украса трябва да са в топли цветове.

Спалнята трябва да е максимално изчистена откъм мебели. Разположете леглото срещу стена без прозорец. Когато сте легнали, краката ви не трябва да сочат към вратата, защото така енергията изтича от тялото. Избягвайте да слагате аквариуми, фонтанчета и растения в спалнята.

Не слагайте голям полилей над леглото и сложете огледалото така, че леглото да не се отразява в него. Също така разстоянието от двете страни на леглото трябва да е едно и също, за да се гарантира равенството на двойката.

Коридорът трябва да е добре осветен. Сложете голямо огледало, но така, че да не се вижда в него входната врата.

Мокрите помещения също са много важни. Нито банята, нито тоалетната трябва да са разположени срещу входната врата.

Подходящите цветове за тези помещения са синьото и зеленото, които си подхождат с цвета на водата в природата.

Подреждането на кухненските уреди е изкуство за Фън Шуй. Взаимодействието между огъня и водата е неблагоприятно за енергията в дома.

Печката не трябва да е до мивката, а още по-малко срещу нея.

Миялната машина и хладилника обаче спокойно можете да разположите в близост до печката, защото при тях водата е скрита, а за Фън Шуй това, което е скрито, не съществува.

А ето и няколко чисто практични съвета за чистота:

Полиране на мебели - смес от зехтин и оцет.

Почистване на фурната – паста от сода за печене, смесена с вода.

Освежител за въздуха – бял оцет и вода в съотношение 1:1 се кипват за няколко минути (премахване на миризмите в кухнята).

Почистване на плесен – смес от равни части вода и водороден пероксид /перхидрол/ (20%).

Почистване на петна – петната от мазнина и боя се напръскват с пяна за бръснене, след което се избърсва; петната от пот върху ризите се почистват като 30 минути преди прането петното се напръсква с водороден пероксид; петна от плесен се почистват с неразреден бял оцет (5%).